Olav Undeland og BBRC holdt veldedighetskonsert på Haukeland Sykehus

Posted On 02 mai 2009
By :
Comment: Off

29. april, kl. 13:00 holdt Olav Undeland konsert på Haukeland Sykehus i BBRCs regi.
 
Målet med arrangementet var å bringe Bluesmusikken til noen som ikke uten videre kan oppsøke den selv.
Valget falt derfor raskt på Haukeland sykehus, som stilte seg umiddelbart positive til initiativet. Sammen med Atle Halvorsen (Haukeland sykehus), valgte BBRC å gi denne «gaven» til kreftpasientene i Parkbyggets atrium. Dette er «venteværelse» og samlingspunkt for pasienter som er inne til behandling.
 
For Haukeland sykehus, som også tidligere har huset konserter, var dette en helt ny vri, da det å bringe konserten til publikum i steden for motsatt ikke har blitt gjort tidligere.
 
Som artist, hadde BBRC vært så heldige å få Olav Undeland til å stille. Olav, er et sjeldent oppkomme av historier om Bluesens opprinnelse og utvikling og han er blant de fremste formidlerne vi har av Delta Blues (den første «amerikaniserte» Blues sjangeren av 6 hovedkategorier som vi kjenner fra det amerikanske kontinentet)
 
Musikk, generelt og kanskje Blues i særdeleshet har blitt brukt i generasjoner som «terapi» for å komme gjennom livets utfordringer. Helt fra musikkens opprinnelse på 1600-tallet i Afrika, har Blues som sjanger hjulpet folk til å jobbe sammen og til å komme gjennom de tøffere utfordringene i livet. Spesielt fra opprinnelsen og når Bluesen kom over til USA omkring 1900 til rundt 2. verdenskrig, ble Blues spilt og sunget av arbeiderne, på bomullsmarkene og langs jernbaneskinnene.
På dagtid ble musikken brukt til å komme gjennom arbeidsdagen og om kvelden ble Bluesen brukt til å løfte stemningen og kanskje glemme at hverdagen ikke bare er en dans på roser. I dag har vi litt andre utfordringer i hverdagen enn før krigen, men likefullt har vi utfordringer, oppturer og nedturer. Musikk passer i alle disse anledningene – og tidene. Blues handler om alt fra stormende forelskelse til dyp sorg, fra ren lykke til hverdagskampen om å få endene til å møtes. Blues handler rett og slett om livet i sin helhet.
Vi ønsket å gjøre dette fordi vi mener Blues passer bedre enn noen annen sjanger til å formidle at vi alle har våre utfordringer som skal løses og det går så mye lettere hvis vi angriper utfordringene med et smil om munnen…
 
«Å oppleve gode ting, gjør noe med oss. Dette er rett og slett en del av den medisinske behandlingen», sier Atle Halvorsen, kulturansvarlig på Haukeland Sykehus.
 
På spørsmål til Olav Undeland om hva han håper han har oppnådd med musikken sin, sier han: «Jeg håper at jeg har klart å korte ned på ventetiden for pasientene. Også håper jeg at de har hatt en kjekk, og kanskje litt uventet opplevelse».
Om forfatteren